sobota, 29 czerwca 2013

ratatouille i pieczony pstrąg

Dzisiaj zapraszam was na szybkie i dość efektowne danie. Ratatouille to rodzaj potrawki warzywnej, inspirowanej moją ulubioną bajką o szczurku:)) Watro pamiętać o nim szczególnie teraz, kiedy zaczyna się sezon na cukinię, bakłażana i świeże pomidory.
Do warzyw upiekłam pstrąga (podobnie jak łososia). Pasować będzie również kurczak lekko zrumieniony na patelni (bez panierki) czy wyżej wspomniany łosoś. 
Smacznego!


Ratatouille i pieczony pstrąg (6-8 porcji):
1 łyżka masła
1 bakłażan
1 cukinia
3 średnie marchewki
mała cebulka
opcjonalnie: 2 średnie pomidory lub 6 łyżek przecieru pomidorowego
szczypiorek lub zielona cebulka
bazylia (świeża)
sól, świeżo zmielony pieprz
1kg filetów z pstrąga
pieprz, sól
oregano
kminek mielony
kilka kropli sosu sojowego

Roztopić masło. Warzywa pokroić w kosteczkę (bakłażana dodatkowo nasolić i odstawić, aby puścił sok, przed włożeniem na patelnie osuszyć ręcznikiem papierowym). Na patelnię wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać marchewkę i smażyć razem około 5 minut. Na koniec dodać bakłażana i cukinię, podsmażyć chwilę. Następnie dodać pomidory, jeśli ich używamy lub przecier, doprawić i podsmażać jeszcze chwilę (nie za długo by warzywa się nie rozpadły). Posypać szczypiorkiem.
Pstrąga umyć, nasolić, doprawić. Włożyć do żaroodpornego naczynia i skropić lekko sosem sojowym. Piec około 20 minut w 200°C.




talerz: Ikea

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz